OPDRACHT 1: 3 concrete tips om de les W.O. boeiend te maken.

 

Tip 1: Werk vanuit de belevingswereld van het kind om zo de betrokkenheid te stimuleren. Zo heeft 1 van ons bijvoorbeeld de leerlingen meegenomen op een stadswandeling, en daarbij alle zaken die met electriciteit te maken hadden aangewezen en verklaard. De leerlingen waren tijdens deze wandeling uitermate gemotiveerd en betrokken. Het helpt natuurlijk als je voor alle vragen het antwoord paraat hebt.

Deze motivatie en betrokkenheid is de basis om tot leren te komen.

 

Tip 2: Leerlingenactiviteit. Door de leerlingen zoveel mogelijk aan het werk te zetten, komen ze tot conclusies die langer bijblijven dan voorgekauwde leerstof. Zo heeft 1 van ons de leerlingen uit een citroen een batterij laten maken.

 

Tip3: Gebruik de ontwerpcyclus. Door de ontwerpcyclus in de correcte volgorde te gebruiken, gaan leerlingen zelf de wetten formuleren die jij hen probeert aan te leren.

 

OPDRACHT 2: 3 elementen uit het doorlichtingsverslag van je stageschool waaraan jij kan werken tijdens de lessen WO. Toon aan dat je hieraan hebt gewerkt tijdens de stage.

 

Element 1: Het leerplan wordt niet door iedereen als referentiekader gebruikt.

- Aan dit werken hoorde gewoon bij onze basisopdracht.

 

Element 2: Experimenten komen met mondjesmaat aan bod en techniek is slechts in enkele klassen een onderdeel van het aanbod.

- Eén van onze groepsleden heeft aan de stagementoren aangeboden om de lessen W.O. specifiek rond het thema techniek te oriênteren omdat zijzelf beweerden niet thuis te zijn op dat gebied.  Deze lessen werden dan ook ruim doorspekt met experimenten in hoekenwerk.

 

Element 3: De toetsen leggen vooral de klemtoon op memoriseren en reproduceren van kennis en feiten en minder op inzichtelijk en contextueel leren. De school neemt niet deel aan genormeerde proeven.

- Eén van onze groepsleden heeft zelf een toets opgesteld en deze richtlijn in acht genomen. Hij heeft geprobeerd om de toets zo gebalanceerd mogelijk te maken volgens de door het verslag opgelegde normen.

 

OPDRACHT 3: Informeer bij je mentor naar de stand van zaken wat betreft W.O. na de doorlichting. Stel een korte vragenlijst op.

 

Vragenlijst:

- Is er gecommuniceerd tussen de verschillende leerkrachten ?

- Is er een gemeenschappelijk doel vooropgesteld ? En zo ja, welk ?

- Wordt het leerplan nu als referentiekader gebruikt ?  Hoe wordt dat weergegeven in de lesvoorbereidingen ?

- Is er nu een lokaal waar experimenten worcden bewaard die gedeeldf kunnen worden met alle klassen ?

- Heeft u uw toetsen aangepast aan de hand van de opgelegde normen ?  Hoe kunnen we dat zien ?

 

REFLECTIE

In principe is heel deze opdracht een reflectie.  Wat wij vooral onthouden is dat er zoveel mogelijk leerlingenactiviteit moet zijn om tot nuttige lessen te komen. Als het dan nog effe kan moet deze leerlingenactiviteit de antwoorden bieden die de lessen willen bieden, deze antwoorden moeten dus "ontdekt" worden en niet aangereikt.